Sıkça Sorulan Sorular
Üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olan kimselere verilen unvandır.
Psikoterapist olmak için psikoloji bölümünden mezun olmak yeterli değildir.
Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra ilgili alanda yüksek lisansını tamamlamış olmak yetkin ve yeterliliği bilimsel olarak kanıtlamış ekoller ile ilgili eğitim almak durumundadır.
Klinik psikolog olmak için psikoloji eğitiminin üzerine ‘’Klinik Psikoloji’’ yüksek lisans programını bitirmek gerekmektedir.
Klinik psikolog anormal insan davranışları zihin hastalıklarının yada psikolojik problemlerin psikoterapi yoluyla tedavi edilmesinde uzman kişidir.
Bunun ile birlikte klinik psikologlar alanları ile ilgili sertifikalı psikoterapi eğitimlerine, danışmanlık eğitimlerine, test eğitimlerine ve süpervizyonlarına katılarak bu alan ile ilgili eğitimleri hayat boyu devam etmektedir.
Psikoterapist, kişinin psikolojik destek ihtiyacını etik sınırlar içinde karşılayan bir ruh sağlığı profesyonelidir.
Bu konuyla ilgili halk arasında bilinen bazı yanlış bilgiler yer almaktadır.
Psikoterapist psikoloji ve tıp fakültesi mezuniyetinin ötesinde bir eğitim sürecini içerir.
Psikoterapi uygulayan kişilerin belirledikleri alanlarda terapi eğitimi almış olması gerekmektedir.
İlk önce terapistinizin eğitim durumuna bakmanız gerekmektedir. Psikoloji bölümünü bitirmiş olması ya da psikiyatrist olması birincil husustur.
Diğer önemli husus ise psikoterapistin, pedagog, psikolog, sosyal çalışanlar ile karıştırılmamalıdır. Psikoterapist olan kişilerin en lisans eğitimi üzerine terapi eğitimlerini almış olması gerekmedir.
Terapi süresince uzmanların dikkat etmesi gereken en önemli etik kuraldır. Terapi seansının içerisinde anlatılan hiçbir bilgi başkasına anlatılamaz. Eğer başka uzmana yönlendirildiği bir durum olursa süreç ile ilgili bilgi aktarılabilir. Onun dışında aile fertleri, arkadaşları veya herhangi bir kişi ile seans içinde ki bilgiler aktarılamaz. Terapist ya da danışan ses kaydı yada video çekimlerini için izin almaları gerekmektedir. Terapistiniz ancak şu durumlarda bilgilerini paylaşma hakkına sahiptir.
Psikologlar, hastayı veya halkı ciddi zararlardan korumak için özel bilgileri açıklamaksızın gerekli mercilere haberdar edebilirler. Örneğin bir danışan intihar girişiminde bulunma veya başka bir kişiye zarar verme planlarını tartışıyorsa.
Psikologların devam eden aile içi şiddet, yetişkin olmayan çocuklara yönelik istismar veya ihtimal, zor durumda yaşlı veya engelli bireyler olduğunu bildirmeleri zorunluluğu olabilir.
Psikoterapistler mahkeme emri alırsa kişinin bilgilerini yayınlayabilir.
Seans süresi 45 dakikadır. Terapi süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bazı ekoller de yıllar süren terapi süreçleri olduğu gibi bazı ekoller ise (bilişşel davranışçı terapi ) 10 – 18 seans arasında iyileşmenin olmasını bekleriz.
Terapi süreçlerinde terapist ile danışan arasında ki güven bağı iyileşme sürecini etkileyen faktörler arasında olup bazı danışanlar çok daha hızlı sonuç gösterirler.
Psikiyatrist ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanıdır. Üniversitelerin Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra psikiyatri bölümünden uzmanlığını tamamlamış kimselere verilen unvandır. Bu bağlamda tıp fakültesinden mezun olan kişilere psikiyatrist unvanı verilmemektedir. Psikiyatrist alanında gerekli eğitimi tamamlamış olmak gereklidir.
Yani üniversite eğitimini 6 yıllık Tıp Fakültesi’nde tamamlar. Sonra Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girip başarılı olursa Psikiyatrist unvanını alabilmek için asistanlık eğitimine başlar. Asistanlık süresi 4 ile 6 yıl arasında değişir. Psikiyatrik ilaçları yazma yetkisine sahip kişidir.
Klinik Psikolog da psikiyatrist de ruh sağlığı alanında hizmet veren profesyonellerdir ancak eğitimleri ve buna bağlı olarak tedavi yaklaşımları farklılık göstermektedir. Psikiyatrist tıbbi boyutta değerlendirme yaparak ilaç yazma yetkisine sahiptir.
Klinik psikologlar ise daha çok insan zihni ve davranışları ile ilgili sorunlarda psikoterapi ve testler uygulamaktadır.